Principiile Fundamentale ale Utilizării Responsabile de Materiale Psihoactive
[Fundamentals of Responsible Psychoactive Use - Romanian version]
v1.1 - iulie 2018 [based on English v2.1]
Citare: Erowid Center. "Principiile Fundamentale ale Utilizării Responsabile de Materiale Psihoactive" [Fundamentals of Responsible Psychoactive Use], Versiunea în română. Erowid.org. 1 iulie 2018. On-line em: Erowid.org/psychoactives/lang/ro/ro_basics_article4.shtml
Trăim într-o lume plină de materiale și tehnologii care ne afectează mintea, inclusiv cafeaua și alcoolul, siropul de tuse cu dextrometrofan (DXM) eliberat fără rețetă, antidepresivele, plantele și ierburile legale precum Piper methysticum (kava), și substanțele ilicite precum LSD. Cei ce folosesc oricare dintre acestea pot beneficia de ghidajul textului de mai jos. Această listă nu se adresează doar celor ce se consideră “consumatori de droguri”, dar și marii majorități a populației care la un moment dat folosește o oarecare substanță psihoactivă.
Indiferent de statutul legal sau încuviințarea societății, utilizarea responsabilă a substanțelor psihoactive necesită acces la informații precise, detaliate și practice.
Principiile Fundamentale ale Utilizării Responsabile de Materiale Psihoactive (v2.1)
- Investigați riscurile substanței psihoactive în cauză și a clasei din care face parte, precum și posibilele repercursiuni ale acesteia asupra sănătății.
- Învățați despre contraindicații și interacțiuni cu alte droguri recreaționale, medicamente, suplimente și activități.
- Recapitulați problemele personale de sănătate, predispozițiile și istoricul medical al familiei din care proveniți.
- Fiți conștienți de legislația relevantă și de sancțiunile prevăzute de aceasta.
- Alegeți cu grijă produsul precum și sursa din care provine, pentru asigurarea calității, purității și identificării sale corecte. (Încercați să evitați consumul materialelor de puritate și proveniență necunoscute.)
- Luați aminte dacă drogul predispune la incapacitare cu privire la manipularea vehiculelor, echipamentelor sau atenției necesare îndeplinirii sarcinilor.
- Asigurați-vă că sunteți liber de responsabilitățile cu care ar putea interfera consumul (loc de muncă, îngrijirea copiilor, etc.), și faceți în așa fel încât să fie o altă persoană responsabilă la datorie.
- Anticipați riscurile previzibile asupra propriei personae precum și a celor din jur, și luați măsuri preventive pentru diminuarea acestor riscuri.
- Alegeți o ocazie și o locație potrivită pentru consum.
- Decideți cantitatea dorită și măsurați doza cu grijă.
- Începeți cu o doză mica, ca să puteți ajunge să cunoașteți reacția individuală iar mai apoi folosiți doza minimă necesară pentru a ajunge la efectul dorit: dozele mai mici sunt mai puțin periculoase.
- Ajustati doza în așa fel încât să minimizați problemele de sănătate fizice și mentale.
- Nu neglijați schimbările în timp ale stării de sănătate ce ar putea fi legate de consum.
- Ajustați consumul în funcție de interferența cu munca sau țelurile personale.
- Discutați cu familia și cu cei apropiați, acceptându-le punctul de vedere.
- Țineți evidența reacțiilor la anumite droguri și dozaje în vederea evitării greșelilor repetate.
- Căutați să vă tratați dacă este cazul.
- Decideți să nu consumați dacă momentul nu este oportun, materialul este suspect, sau dacă situația este în orice fel problematică.
Indiferent de statutul legal sau încuviințarea societății, utilizarea responsabilă a substanțelor psihoactive necesită acces la informații precise, detaliate și practice.