Erowid
 
 
Plants - Drugs Mind - Spirit Freedom - Law Arts - Culture Library  
 
Take a Survey on the use of Breathwork
for Anxiety, Depression, Trauma, or PTSD
Researchers at Johns Hopkins seek responses to an anonymous survey on breathwork. You can participate whether your breathwork experiences helped or not.
(Must be 18+) Take the Survey!
A felelősségteljes pszichoaktív szerhasználat alapjai
Erowid Center által
v2.1.hu.2 - 18 október, 2017 [Angol változat alapján v2.1]
Idézés:   Erowid Center. "A felelősségteljes pszichoaktív szerhasználat alapjai" [Fundamentals of Responsible Psychoactive Use], Magyar változat. Erowid.org. 2017. október 18. Online: Erowid.org/lang/hu/hu_basics_article4.shtml
Olyan világban élünk, ami telis tele van anyagokkal és technológiákkal, melyek hatással vannak elménkre, beleértve az alkoholt, a kávét, a recept nélkül kapható DXM tartalmú köhögéscsillapítókat, a receptre kapható antidepresszánsokat, legális növényeket és gyógynövényeket, mint pl. a kava, vagy "részegítő bors" (Piper methysticum) és az illegális vegyületek, mint az LSD. Mindezen szerek használói komoly hasznot húzhatnak a fenti sorok tanulmányozásából. A lista nem csak azoknak szól, akik "droghasználónak" tartják magukat, hanem a társadalom azon hatalmas csoportjának, aki alkalmanként használ illetve egyszer, vagy többször használt pszichoaktív szereket.

A pszichoaktív szerek felelősségteljes használatának alapszabályai (v2.1)
 1. Légy tisztában az egészségügyi veszélyekkel és kockázati tényezőkkel mind a konkrét drogra, mind a drog osztályára nézve.

 2. Ismerd az adott szer kölcsönhatásait más drogokkal, gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, tevékenységekkel stb.

 3. Fontos saját egészségi állapotod, hajlamaid, és a családodban előforduló betegségek (főleg öröklődő betegségek) figyelembe vétele.

 4. Ismerd az ide vonatkozó hatályos törvényeket és lehetséges büntetéseket.

 5. Mindig légy óvatos amikor forrást választasz, így átfogóbb képet kaphatsz a szer tisztaságának mértékéről és pontos összetételéről. (Próbáld elkerülni az ismeretlen forrásból származó és ismeretlen minőségű anyagokat.)

 6. Tudd, hogy a használt szer rontja-e képességeidet a vezetésre, veszélyes berendezések kezelésére nézve és fokozottan figyelj minden tevékenységre, amit a hatása alatt végzel.

 7. Kerüld a nagy felelősséggel járó feladatokat, amik gyors beavatkozást igényelhetnek (mint például munkahelyi ügyek, gyerekfelügyelet stb.) és gondoskodj róla, hogy legyen aki ezeket elvégzi helyetted.

 8. Vázold fel magadban előre a lehetséges kockázatokat magadra és másokra nézve is, és gondoskodj a megfelelő védelemről, hogy minimalizáld ezeknek az esélyét.

 9. Gondosan válaszd meg az időt és alkalmat.

 10. Előre döntsd el milyen mennyiségben szeretnéd használni a szert és vigyázz az adagolással.

 11. Kezdj kis dózissal, amíg ki nem ismered saját egyéni reakcióidat és csak ezután emeld az adagot addig, ameddig a kívánt hatást el nem éred.

 12. Elmélkedj előtte kicsit, és állítsd rá magad a dologra, hogy elkerüld a fizikai, és mentális problémákat.

 13. Jegyezd az egészségügyi változásokat, amik esetleg kapcsolatban állhatnak az adott anyag hatásával.

 14. Változtass a fogyasztási szokásaidon, ha ez akadályoz a munkádban, vagy céljaid elérésében.

 15. Szólj a társaidnak, családodnak, és fogadd a visszajelzéseket.

 16. Jegyezd fel az egyes szerek által kiváltott hatásokat, mellékhatásokat, hogy a későbbiekben elkerülhesd a hibák megismétlődését.

 17. Jelentkezz kezelésre, ha szükséged van rá.

 18. Mérlegelj! Inkább hagyd ki az alkalmat, ha az időzítés nem megfelelő, gyanús az anyag vagy egyéb problémák lépnek fel.

Hasonlóan a set-setting elvhez - ami először a 60as években fogalmazódott meg, azon célból, hogy felhívja a figyelmet a lelki és a környezeti tényezők fontosságára a pszichoaktív szerek hatásaival kapcsolatban - ezek az alapszabályok is a járulékos tényezőket hivatottak hangsúlyozni. A lista az egyik legősibb ("Individual Code of Conduct for Primary Religious Practices", 1996-ban megjelent) Erowid dokumentumon alapul, ami több ezer ember tapasztalatait foglalja össze és amelynek finomítása máig folyamatban van.

Tekintet nélkül legalitásra és szociális elfogadottságra, a pszichoaktív szerek felelősségteljes használata megkívánja a precizitást, és a gyakorlati és elméleti információk kimerítő, részletes ismeretét.

Módosítási előzmények#
 • v2.1 - Dec 2009 - Fire & Earth Erowid - First published on Erowid.org.
 • v2.1.hu.1 - 2010 - Magyar változat angol eredeti 2.1, "Fundamentals of Responsible Psychoactive Use", Erowid Center által. Fordította: "the end" @ Daath.hu.
 • v2.1.hu.2 - Oct 2017 - HTML and slight restructuring of introduction and ending for hosting on Erowid.org (thanks, Daath.hu crew!).