Erowid
 
 
Plants - Drugs Mind - Spirit Freedom - Law Arts - Culture Library  
 
Stunning Huichol Yarn Art
Donate $150 or more and get a beautiful Huichol yarn
painting, hand made by Huichol artists in Mexico.
They make fabulous gifts! (6, 8, 12 & 24 inch pieces available.)
A felelősségteljes pszichoaktív szerhasználat alapjai
Erowid Center által
v2.1.hu.2 - 18 október, 2017 [Angol változat alapján v2.1]
Idézés:   Erowid Center. "A felelősségteljes pszichoaktív szerhasználat alapjai" [Fundamentals of Responsible Psychoactive Use], Magyar változat. Erowid.org. 2017. október 18. Online: Erowid.org/lang/hu/hu_basics_article4.shtml
Olyan világban élünk, ami telis tele van anyagokkal és technológiákkal, melyek hatással vannak elménkre, beleértve az alkoholt, a kávét, a recept nélkül kapható DXM tartalmú köhögéscsillapítókat, a receptre kapható antidepresszánsokat, legális növényeket és gyógynövényeket, mint pl. a kava, vagy "részegítő bors" (Piper methysticum) és az illegális vegyületek, mint az LSD. Mindezen szerek használói komoly hasznot húzhatnak a fenti sorok tanulmányozásából. A lista nem csak azoknak szól, akik "droghasználónak" tartják magukat, hanem a társadalom azon hatalmas csoportjának, aki alkalmanként használ illetve egyszer, vagy többször használt pszichoaktív szereket.

A pszichoaktív szerek felelősségteljes használatának alapszabályai (v2.1)
 1. Légy tisztában az egészségügyi veszélyekkel és kockázati tényezőkkel mind a konkrét drogra, mind a drog osztályára nézve.

 2. Ismerd az adott szer kölcsönhatásait más drogokkal, gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, tevékenységekkel stb.

 3. Fontos saját egészségi állapotod, hajlamaid, és a családodban előforduló betegségek (főleg öröklődő betegségek) figyelembe vétele.

 4. Ismerd az ide vonatkozó hatályos törvényeket és lehetséges büntetéseket.

 5. Mindig légy óvatos amikor forrást választasz, így átfogóbb képet kaphatsz a szer tisztaságának mértékéről és pontos összetételéről. (Próbáld elkerülni az ismeretlen forrásból származó és ismeretlen minőségű anyagokat.)

 6. Tudd, hogy a használt szer rontja-e képességeidet a vezetésre, veszélyes berendezések kezelésére nézve és fokozottan figyelj minden tevékenységre, amit a hatása alatt végzel.

 7. Kerüld a nagy felelősséggel járó feladatokat, amik gyors beavatkozást igényelhetnek (mint például munkahelyi ügyek, gyerekfelügyelet stb.) és gondoskodj róla, hogy legyen aki ezeket elvégzi helyetted.

 8. Vázold fel magadban előre a lehetséges kockázatokat magadra és másokra nézve is, és gondoskodj a megfelelő védelemről, hogy minimalizáld ezeknek az esélyét.

 9. Gondosan válaszd meg az időt és alkalmat.

 10. Előre döntsd el milyen mennyiségben szeretnéd használni a szert és vigyázz az adagolással.

 11. Kezdj kis dózissal, amíg ki nem ismered saját egyéni reakcióidat és csak ezután emeld az adagot addig, ameddig a kívánt hatást el nem éred.

 12. Elmélkedj előtte kicsit, és állítsd rá magad a dologra, hogy elkerüld a fizikai, és mentális problémákat.

 13. Jegyezd az egészségügyi változásokat, amik esetleg kapcsolatban állhatnak az adott anyag hatásával.

 14. Változtass a fogyasztási szokásaidon, ha ez akadályoz a munkádban, vagy céljaid elérésében.

 15. Szólj a társaidnak, családodnak, és fogadd a visszajelzéseket.

 16. Jegyezd fel az egyes szerek által kiváltott hatásokat, mellékhatásokat, hogy a későbbiekben elkerülhesd a hibák megismétlődését.

 17. Jelentkezz kezelésre, ha szükséged van rá.

 18. Mérlegelj! Inkább hagyd ki az alkalmat, ha az időzítés nem megfelelő, gyanús az anyag vagy egyéb problémák lépnek fel.

Hasonlóan a set-setting elvhez - ami először a 60as években fogalmazódott meg, azon célból, hogy felhívja a figyelmet a lelki és a környezeti tényezők fontosságára a pszichoaktív szerek hatásaival kapcsolatban - ezek az alapszabályok is a járulékos tényezőket hivatottak hangsúlyozni. A lista az egyik legősibb ("Individual Code of Conduct for Primary Religious Practices", 1996-ban megjelent) Erowid dokumentumon alapul, ami több ezer ember tapasztalatait foglalja össze és amelynek finomítása máig folyamatban van.

Tekintet nélkül legalitásra és szociális elfogadottságra, a pszichoaktív szerek felelősségteljes használata megkívánja a precizitást, és a gyakorlati és elméleti információk kimerítő, részletes ismeretét.

Módosítási előzmények#
 • v2.1 - Dec 2009 - Fire & Earth Erowid - First published on Erowid.org.
 • v2.1.hu.1 - 2010 - Magyar változat angol eredeti 2.1, "Fundamentals of Responsible Psychoactive Use", Erowid Center által. Fordította: "the end" @ Daath.hu.
 • v2.1.hu.2 - Oct 2017 - HTML and slight restructuring of introduction and ending for hosting on Erowid.org (thanks, Daath.hu crew!).